Wat is een recruiter en wat doet een recruiter?

Geplaatst op 10-05-2023

Categorie: Zakelijk

Recruiters, waarschijnlijk ken je wel iemand die het beroep uitoefent of wellicht ben je weleens door een recruiter benaderd. Maar wat is een recruiter precies, wat doet hij of zij voor werkzaamheden en welk salaris kan een recruiter hiervoor verwachten. Je leest hier alles over in onze blog!

Wat is een recruiter?

 

Een recruiter is een professional die verantwoordelijk is voor het werven en selecteren van kandidaten voor openstaande functies binnen een bedrijf of organisatie. Recruiters kunnen in dienst zijn van een bedrijf als interne recruiters, of ze kunnen werken voor wervingsbureaus als externe recruiters.

 

Wat doet een recruiter?

Recruiters hebben verschillende taken en verantwoordelijkheden, waaronder:

 

Welk salaris kun je verwachten als een recruiter?

Het salaris van een recruiter varieert afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en type werkgever. In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor een recruiter tussen de €30.000 en €60.000 per jaar.

 

Hoe kun je een recruiter worden?

Er zijn verschillende manieren om een recruiter te worden. Een van de meest voorkomende manieren is het behalen van een diploma in human resources, psychologie of een gerelateerd vakgebied. Sommige bedrijven bieden echter trainingsprogramma's voor mensen zonder formele opleiding. Ervaring in sales, marketing of communicatie kan ook nuttig zijn voor het opbouwen van vaardigheden die nodig zijn voor een carrière in recruitment.

 

Wat zijn synoniemen voor een recruiter?

Een recruiter heeft verschillende benamingen. Zo wordt het beroep ook wel business consultant genoemd, personeelswerver, recruitment consultant of headhunter. Er zijn doorgaans veel termen voor recruitment, maar welke term er wordt gehanteerd is afhankelijk van het bedrijf, plaats of functieprofiel.

 

Conclusie

Recruiters zijn verantwoordelijk voor het werven en selecteren van kandidaten voor openstaande functies binnen een bedrijf of organisatie. Ze plaatsen vacatures, beoordelen cv's en sollicitaties, voeren interviews en onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden. Het salaris van een recruiter varieert afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en type werkgever. Om een recruiter te worden, kun je een opleiding volgen in human resources of gerelateerde vakgebieden, of ervaring opdoen in sales, marketing of communicatie.